У початок

FT: обсяг експорту нафти з Ірану досяг шестирічного максимуму

Обсяг експорту іранської нафти досяг шестирічного максимуму, в основному шляхом постачання до Китаю. Про це повідомила газета Financial Times (FT) із посиланням на дані аналітичної компанії Vortexa.

За її даними, за перші три місяці 2024 року Іран у середньому постачав по 1,56 млн барелів на добу (б/д), що стало найвищим показником з 2018 року. Уточнюється, що майже весь обсяг експорту йшов у Китай. 2018 року США вийшли зі Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) за іранською ядерною програмою й відновили дію антиіранських санкцій. 2019 року Вашингтон відновив повне ембарго на іранську нафту, через що в наступні два роки експорт енергоносія знижувався, і лише з 2021 року почав поступово зростати.

За останні 12 місяців доходи Ірану від продажу нафти досягли $35 млрд, наголосили у Financial Times.

Реальні обсяги нафтового експорту з Ірану можуть бути набагато вищими, оскільки офіційна статистика не враховує транзиту сировини через країни-посередники, зазначила американська газета The Wall Street Journal у липні 2023 року. У лютому 2024 року в ірано-китайській торговій палаті заявили, що ісламська республіка використовує компанії в Об'єднаних Арабських Еміратах для обходу санкцій з метою збільшення експорту у КНР.

Зростання нафтового експорту з Ірану свідчить про труднощі, з якими стикаються США з ЄС, які намагаються посилити тиск на Тегеран у зв'язку з ударом ісламської республіки по Ізраїлю у відповідь на обстріл ізраїльськими ВПС іранського консульства в Сирії, зазначає FT.

Нові санкції Вашингтона і Брюсселя необхідні, щоб знизити напруженість і відмовити Ізраїль від дій у відповідь, стверджує газета. Міністр фінансів США Джанет Йеллен 16 квітня заявила, що США працюють над тим, щоб обмежити можливості Ірану щодо експорту нафти. З її слів, постачання іранської нафти є тією сферою, яку могли б зачепити нові американські обмеження.

Увечері 13 квітня Іран запустив безпілотники й ракети у бік Ізраїлю, назвавши це відповіддю на «численні злочини», зокрема атаку, що приписується Ізраїлю, на консульський відділ посольства Ірану в Дамаску. У Тегерані наголосили, що атакували винятково військові об'єкти, з яких здійснювався удар по консульству.

У перехопленні іранських ракет і безпілотників Ізраїлю допомагали США, Великобританія й Франція. В Армії оборони Ізраїлю заявили, що перехопили 99% з близько 350 іранських снарядів, що летіли у бік єврейської держави. Влада Ізраїлю заявила, що готує відповідь на іранський удар. Тегеран запевнив, що не планує подальших дій після нещодавньої атаки й не хоче ескалації, але готовий жорстко і за допомогою «більш смертоносної зброї» відреагувати на можливу відповідь єврейської держави.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти