В начало

У Канаді запрацював нафтопровід Trans Mountain

Після 12 років і 34 млрд канадських доларів ($25 млрд) канадський проєкт розширення трубопроводу Trans Mountain (TMX) розпочав комерційну діяльність у середу, що є важливою віхою, яка, як очікується, змінить доступ виробників країни до глобальних ринків. 

Про це повідомляє Reuters.

Обмеження трубопроводів змусили канадських виробників нафти продавати нафту зі знижкою протягом багатьох років, але TMX майже втричі збільшить потік сирої нафти з Альберти, що не має виходу до моря, до тихоокеанського узбережжя Канади – до 890 тис. барелів на день (б/д).

Для Канади, четвертого за величиною виробника нафти у світі, додаткова потужність трубопроводу має підвищити ціни на нафту, збільшити національний валовий внутрішній продукт і розширити доступ до азійських нафтових ринків .

Як TMX, так і існуючий трубопровід, тепер здатні транспортувати сиру нафту, і компанія має можливість завантажувати вантажі з усіх трьох причалів, повідомляє Trans Mountain у прес-релізі, додаючи, що 70% обсягу розширеного трубопроводу заповнено.

«Усі чекали цього буквально роками, — сказав Рорі Джонстон, засновник інформаційного бюлетеня Commodity Context. — Це фантастична річ для Канади й нафтових ділянок Альберти».

Розширений конвеєр був уперше запропонований Kinder Morgan (KMI.N) 2012 року. Канадський уряд купив його 2018 року, щоб забезпечити будівництво проєкту, попри протидію, але будівництво було затьмарене регулятивними затримками, а витрати зросли більш ніж у чотири рази від початкового бюджету проєкту.

«Будувати трубопроводи в цій країні стає все важче, і я не здивуюся, якби це був останній трубопровід», — сказав під час телефонної розмови Джон Маккензі, генеральний директор виробника нафти й вантажовідправника TMX Cenovus Energy (CVE.TO).

Канадський регулятор енергетики (CER) надав остаточні дозволи на проєкт розширення у вівторок, розчистивши шлях для початку роботи трубопроводу.

Trans Mountain Corp повідомила, що 1 травня відзначається дата комерційного початку проєкту, і танкери зможуть завантажуватися на морському терміналі Вестрідж у порту Ванкувера до середини травня.

TMX суттєво збільшить експортні нафтові потужності Канади й може допомогти зменшити дисконт на еталонну канадську важку нафту, яка зараз становить приблизно на $13,50 за барель нижче, ніж американська нафта, до менш ніж $10 за барель, повідомили аналітики RBC Capital Markets у примітці для клієнтів.

Азійські покупці вже виявляють інтерес.

Reliance Industries купив 2 млн барелів канадської сирої нафти у Shell з постачанням у липні, що стало першою покупкою нафти індійським нафтопереробником у TMX, повідомляє Reuters.

Для Оттави завершення проєкту стало полегшенням. Ліберальний уряд прем’єр-міністра Джастіна Трюдо зазнав різкої критики з боку захисників навколишнього середовища за купівлю трубопроводу, а під час будівництва викликав гостру критику за різке зростання витрат.

Групи «зелених» стурбовані можливістю витоку з трубопроводу в незайманих районах і його розширенням сирої нафти з нафтових пісків, що містить багато вуглецю. Кліматичні активісти попереджають, що збільшення видобутку нафти й газу може завадити зусиллям Канади скоротити викиди вуглецю.

«Трюдо прийняв рішення придбати цей подарунок для індустрії викопного палива, але саме ці спільноти й екосистеми заплатять ціну, коли трубопровід Trans Mountain неминуче вийде  з ладу», — сказав Пітер Маккартні, борець у кліматичній кампанії з екологічної групи Wilderness Committee.

Федеральний уряд хоче продати принаймні частину Trans Mountain групам корінного населення, але очікується, що йому доведеться значно скоротити свої інвестиції.

«Проєкт розширення Trans Mountain забезпечить Канаді отримання справедливої ​​ринкової вартості за наші ресурси, зберігаючи при цьому найвищі екологічні стандарти, — сказала Кетрін Куплінскас, прес-секретар віцепрем'єр-міністра Христі Фріланд. — Федеральний уряд запустить процес вилучення в належний час».

За даними TD Securities, цього року видобуток нафти в Канаді досягне рекордного рівня близько 5,3 млн б/д, оскільки виробники нарощують видобуток в очікуванні нових потужностей TMX.

Двоє трейдерів у Калгарі заявили, що запаси нафти в Альберті переповнені й перебувають на рекордних рівнях у 42 млн барелів, але очікується, що вони зменшаться досить швидко, коли почнуть надходити через розширений трубопровід.

«Завершення TMX є монументальним для Альберти, оскільки це значно збільшить виробництво нашої провінції», — сказав прем'єр-міністр Альберти Даніель Сміт у заяві у вівторок.

Прем'єр-міністр-консерватор Сміт часто критикує лібералів Трюдо, але подякував федеральному уряду за реалізацію проєкту, зазначивши, що зростання цін на канадську нафту призведе до додаткових надходжень уряду на багато мільйонів доларів.

«Це змінює правила для Альберти», – підсумував він.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти