У початок

Саудівська Аравія підвищує ціни продажу нафти всіх сортів для Азії

Саудівська Аравія третій місяць поспіль підняла ціну на свою провідну нафту для Азії, оскільки королівство намагається посилити ринок нафти, щоб запобігти глобальному профіциту.

Згідно з прайс-листом, з яким ознайомилося Bloomberg, державна компанія Saudi Aramco підвищила офіційну ціну продажу арабської легкої нафти в червні для споживачів в Азії на 90 центів – до $2,90 за барель. Це можна порівняти зі збільшенням на 60 центів, прогнозованим в опитуванні Bloomberg серед шести нафтопереробних підприємств. З травня також було підвищено ціни на інші легші й важкі сорти.

Підвищення підкреслює зусилля Саудівської Аравії зберегти ринок напруженим на тлі зменшення ризику війни на Близькому Сході, що допомогло знизити ціни на нафту в Лондоні. Більшість трейдерів і аналітиків, опитаних Bloomberg, прогнозують, що Організація країн-експортерів нафти та її союзники продовжать обмеження виробництва, можливо, до кінця року.

Попри напругу між Іраном та Ізраїлем, перспективи для нафти, здається, погіршуються через занепокоєння щодо економіки Китаю й значних постачань сирої нафти з країн, що не входять до ОПЕК, таких як США. Також є ознаки ослаблення попиту на дизельне пальне, яке вважається барометром економічної активності.

Більше, ніж очікувалося, підвищення цін в Азії, найбільшому регіоні-імпортері, ймовірно, знизить маржу перероблення, яка трохи перевищує п’ятирічний середній сезонний показник. Різке падіння доходів від виробництва дизпального вже спонукало деякі нафтопереробні підприємства Південної Кореї до скромних скорочень операційних ставок.

Клієнти в Європі також помітили значне зростання цін у королівстві на розпродажі в червні, тоді як у США ціни були в основному стабільними.

Згідно з опитуванням Bloomberg, ОПЕК видобувала 26,81 млн барелів на день у квітні, приблизно на 50 тис. на день менше, ніж попереднього місяця. У результаті обмеження постачань обсяги, узгоджені групою та її союзниками на початку року для запобігання надлишку, досі не завершені. Ірак і Об'єднані Арабські Емірати продовжують видобувати на кілька сотень тисяч барелів на день понад узгоджені ліміти.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти