У початок

Китайська Sinopec домовляється про відбір газу й частку у канадській Cedar LNG – Reuters

Китайська Sinopec веде перемовини з Pembina Pipeline Corp щодо угоди про відбір скрапленого природного газу (СПГ) і частки акціонерного капіталу в запропонованому канадською компанією проєкті Cedar LNG, повідомили Reuters два джерела, обізнані з цим питанням.

Спільне підприємство Haisla First Nation і Pembina, Cedar, стане одним із перших канадських терміналів для експорту СПГ вартістю приблизно $4 млрд. Cedar буде виробляти 3 млн метричних тонн СПГ на рік після завершення будівництва проєкту 2028 року, в очікуванні остаточного інвестиційного рішення до середини 2024 року.

Разом із більшим Shell-led термінали LNG Canada, який будується, забезпечать доступ канадського газу до азійських ринків, зменшуючи залежність від продажів у США.

Sinopec веде перемовини про придбання 1,5 млн тонн СПГ Cedar щорічно в рамках відбору, що належить Pembina, повідомили два джерела на умовах анонімності, оскільки перемовини не публічні.

Sinopec не прокоментувала цю інформацію.

Cedar оголосив у квітні про окремі 20-річні постачання з ARC Resources і Пембіна по 1,5 млн тонн кожна.

«Комерційні перемовини з багатьма іншими клієнтами тривають, оскільки Pembina планує передати свою потужність третій стороні», — сказав Шон Рот, представник Cedar and Pembina. Він не відповів прямо на запитання Reuters про те, чи ведуть перемовини Sinopec і Pembina.

Найбільший у світі нафтопереробний завод (НПЗ) за потужністю, Sinopec, сповільнив свої глобальні інвестиції в розвідку нафти й газу за десятиліття після падіння цін на нафту в 2014/15 рр., а також у зв’язку з посиленням контролю Пекіном фінансів національних нафтових компаній.

Через уповільнення зростання попиту на нафту, але збільшення використання газу в Китаї, Sinopec прагне розширити свій глобальний портфель, інвестуючи в нафтопереробні й нафтохімічні проєкти в Шрі-Ланці й Саудівській Аравії та газові проєкти в Катарі й Канаді.

Sinopec давно виявляє інтерес до канадських проєктів з експорту СПГ, оскільки вона прагне монетизувати газові активи, які придбала у Petronas 2014 року, повідомили Reuters два високопоставлених джерела в галузі, знайомі з газовою стратегією Sinopec.

2014 року Sinopec придбала у Petronas канадські проєкти з видобутку, включаючи газові родовища на північному сході Британської Колумбії. Компанія сподівалася експортувати цей газ через проєкт Pacific Northwest LNG, який також належить Petronas, але останній відмовився від планів щодо заводу LNG 2017 року, залишивши Sinopec на місцевому канадському ринку.

Одне з джерел повідомило, що на Sinopec тисне уряд Китаю, щоб знайти спосіб зробити активи більш прибутковими.

«Для Sinopec є логічною стратегією розглядати як інвестиції в акціонерний капітал, так і відбір газу в Cedar LNG, хоча пріоритетом є монетизація газових активів у розвідці, оскільки місцеві канадські ціни на газ надто низькі», — сказало джерело.

Торік Sinopec уклала угоди з QatarEnergy, які включали два 27-річні контракти на загальну суму 7 млн ​​тонн СПГ на постачання СПГ і 1,25% частки в проєкті розширення компанії North Field East.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти