У початок

Польщу залито LPG, а ціни на ARA йдуть униз

Зниження цін на автогаз на польському ринку зупинилося. Цього тижня на сході Польщі автомобільні партії російського ПБТ пропонуються за 2 100-2 120 зл/т ($525-530/т). «Триває великодній тиждень, споживання газу зростає. Принаймні мої клієнти стали більше купувати», — каже один із польських трейдерів.

Зростання продажів автогазу відбувається на тлі скорочення постачань з росії. Протягом трьох тижнів березня обсяги відправлень продукту з російських заводів до Польщі скоротилися на 25% — до 48 тис. тонн. Але попри від’ємну динаміку, газу на польському ринку поки що достатньо, зазначають у польських компаніях. «На залізничних станціях східного кордону купа вагонів з російським газом. Опалювальний сезон закінчується швидше, ніж прогнозувалося, тому залишків дуже багато», — зазначив менеджер компанії з Варшави.

Дії української енергетичної митниці відсіяли низку польських постачальників газу, помічених у маніпуляціях з документами, зокрема Barter. Проте аномально дешевий ресурс з євросертифікатами продовжує потрапляти на український ринок, хоча і в менших обсягах. Днями кілька українських компаній розмитнило автомобільні партії газу за $624-642/т на польсько-українському кордоні. «За такою ціною неросійською складовою в продукті можуть бути лише документи», — зазначає польський трейдер, натякаючи на те, що супроводжувальні папери на партії газу, швидше за все, підроблені або використані не перший раз.

Ціни на неросійський ресурс наприкінці березня зменшилися на $25-40/т — до $670-695/т FCA. З урахуванням вартості транспорту до польсько-українського кордону автомобільні партії газу здешевшали до $705-737/т, це на $40-80/т менше, ніж попереднього тижня. «Ажіотажу, який спостерігався два тижні тому, вже немає. Тож нам доводиться зменшувати ціни», — кажуть у польській компанії. Інший польський трейдер зазначає, що на ціноутворення також впливає зменшення котирувань бутану й очікуване здешевшання ресурсу на півдні. Протягом тижня ціни на великі партії бутану в ARA обвалилися на $65/т, до $515/т CIF. Пропан здешевшав на $6/т, до $521/т. Про причини зниження цін на бутан enkorr повідомляв раніше.

Попит на пропан у Польщі продовжує зменшуватися. Ціни на російський продукт на сході країни цього тижня не змінилися й становлять 2 600-2 650 зл/т ($650-663/т). Вартість американського пропану з урахуванням доставки на східні термінали зменшилася на 30-50 зл/т й становить 3 120-3 200 зл/т ($780-800/т). В Україну автомобільні партії американського пропану пропонувалися з Малашевичів за $780/т. Також відомо, що компанія Barter почала пропонувати з Сокулки пропан нібито американського походження, але за €610/т ($660/т). Утім, така ціна викликає сумніви в інших постачальників. «Неросійський пропан неможливо придбати в Польщі дешевше за $700/т», — зазначає польський трейдер.

На балтійських терміналах обсяги пропозиції газу залишаються обмеженими, тоді як ціни зростають. На Мажейкяйському НПЗ тривають ремонтні роботи, внаслідок чого Orlen Lietuva поки що не відвантажує ресурсу ні на внутрішній ринок, ані на експорт. «З Литви іноді можна перехопити кілька машин із газом, але не більше», — каже невеликий український імпортер. Наприкінці березня невеликі партії ПБТ у Литві пропонувалися за $710-737/т (у перерахунку на DAP український кордон), це на $7-10/т більше порівняно з серединою місяця.

Залізничні партії ПБТ наприкінці березня здешевшали на $15-20/т, до $745-780/т DAP Ізов/Ягодин. Попит на залізничні обсяги невеликий, останнім часом компанії купують по 3-4 вагони. З урахуванням транспорту до українського кордону розрахункова вартість партій морського пропану, що надходить у балтійські порти Польщі, на українському кордоні збільшилася на $5/т і становить $800-830/т DAP Ягодин/Ізов. Бутан наприкінці місяця пропонувався за $725/т DAP Ягодин.

На півдні ціни на скраплений газ не змінилися. Водночас учасники ринку зазначають, що попит на продукт з румунських базисів на кінець місяця невеликий. Багато компаній очікують на зниження цін у квітні, тому зараз не укладають нових угод з румунськими постачальниками. У Мангалії автомобільні партії газу пропонуються за $730/т. У Галаці автомобільні партії ПБТ й пропану пропонуються за $760-780/т. Нагадаємо, що трейдери очікують зниження квітневих цін Sonatrach на $10-70/т.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти