У початок

Квітневий експорт нафтопродуктів з росії впав до семирічного мінімуму

Атаки українських безпілотників на російські нафтопереробні заводи (НПЗ) призвели до різкого скорочення експорту нафтопродуктів. У квітні росія експортувала з портів на 24% менше мазуту, ніж рік тому. При цьому стосовно березня постачання знизилися на 11%, до 815 тис. барелів на добу (б/д). Це випливає із даних аналітичної компанії Kpler, які наводять російські ЗМІ.

Також упав морський експорт прямогінного бензину — на 20% рік до року й на 15% стосовно попереднього місяця. Загалом було експортовано 322 тис. б/д.

Продовжив скорочуватися і морський експорт дизелю: у квітні він був на 28% нижчим, ніж рік тому, і на 23% меншим, ніж у березні, досягнувши 762 тис. б/д. Обсяг постачання дизелю на зовнішні ринки послідовно знижується з лютого. При цьому ще в січні він становив 1,15 млн б/д. Водночас уряд заборонив експорт бензину з росії на півроку з 1 березня.

Представлені показники стали «найнижчими з моменту спостереження, тобто як мінімум із 2017 року», зазначив глава аналізу нафтових ринків Kpler Віктор Катона. «Накладення сезону ремонтів і вибуття потужностей після українських атак дронами вилилося в найслабший місяць для російського експорту нафтопродуктів», — пояснив експерт.

З початку 2024 року Україна почала цілеспрямовано бити дронами по об'єктах паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) росії. За чотири місяці російські НПЗ й нафтобази були атаковані не менше 20 разів. Під ударами опинилися усі великі заводи у європейській частині росії. Остання з атак сталася 1 травня на найбільший НПЗ у центральній росії – рязанський нафтопереробний завод «роснєфті».

Через спровоковані російською війною в Україні систематичні удари безпілотників перероблення нафти у рф різко скоротилося. Згідно з останніми даними росстату, у березні виробництво бензину впало на 3,5% порівняно з лютим й на 7,9% до аналогічного періоду торік. Виробництво дизелю, навпаки, зросло до лютого на 5,4%, але знизилося на 5,7% рік до року. В абсолютному вираженні показники у пІ кварталі становили 11 млн тонн (зниження на 1,3%) й 21,9 млн тонн (зниження на 2,2%) відповідно.

Випуск мазуту у березні знизився на 7,9% до лютого й на 22,2% до березня минулого року. Загалом за І квартал він скоротився на 11,6%, до 9,7 млн тонн. Виробництво нафти зросло у березні на 41,6% до лютого, але скоротилося на 22,2% до березня 2023 року. Загалом за перші три місяці 2024 року воно становило 2 млн тонн, що на 32,7% нижче за аналогічний показник 2023 року.

Наприкінці квітня міненерго рф заявило, що виробництво бензину й дизельного пального в країні стабілізувалося, постачання на внутрішній ринок перевищують обсяги минулого року, а експорт знижений. В уряді розраховують на завершення всіх позапланових ремонтів на НПЗ у квітні-травні, зазначив міністр енергетики рф ніколай шульгінов.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти