В начало

Сезонний попит на пальне в США досяг мінімумів пандемії

Згідно з даними Управління енергетичної інформації в середу, попит на бензин і дизельне пальне у США перебуває на найнижчому сезонному рівні з часів пандемії коронавірусу 2020 року, що призвело до падіння рентабельності нафтопереробників до багатомісячного мінімуму.

Як пише Reuters, чотиритижневий середній попит на бензин становив 8,63 млн барелів на день (б/д) протягом тижня, що закінчився 3 травня. Це найнижчий показник на початок травня з 2020 року, коли пандемія коронавірусу скоротила попит на транспортне паливо.

Чотиритижневий середній попит на дистилятне паливо, яке включає дизельне пальне й мазут, становив 3,60 млн барелів на добу (б/д), що також є найнижчим сезонним рівнем з часів пандемії, згідно з EIA.

Деякі аналітики стверджують, що зниження попиту на ці продукти може бути показником стагнації економічної активності, тоді як інші кажуть, що це свідчить про зростання частки відновлюваних джерел палива, які замінюють звичайне викопне паливо.

«Ситуація з бензином збиралася розглядатися всіма, і вона безперечно розчарувала, – сказав аналітик Mizuho Роберт Яугер. – Якщо це свідчить про ефективність економіки, то це все погано».

Падіння попиту тисне на маржу нафтопереробки, загрожуючи перевернути два роки неймовірних прибутків.

Спред США 3-2-1, ключовий показник загальної маржі нафтопереробки, у середу вперше з лютого опустився нижче від $26,50 за барель. Цей спред не торгувався настільки низько на початку травня з 2021 року.

Подібним чином спред між ф’ючерсами на американський бензин і американською сирою нафтою в п’ятницю також скоротився до найнижчого рівня з лютого. На початку цього місяця спред дизельного крекінгу торгувався на рівні близько $23 за барель за рік.

Зменшення попиту відбулося через зростання запасів бензину й дистилятів у США минулого тижня, що здивувало аналітиків, які в опитуванні Reuters прогнозували зниження запасів.

Минулого тижня запаси бензину зросли на 915 тис. барелів – до 228 млн барелів, що є найвищим сезонним рівнем з 2021 року. Запаси дистилятів зросли на 560 тис. барелів – до 116,4 млн барелів за тиждень, що закінчився 3 травня, що також є найвищим сезонним рівнем за три роки.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти