В начало

Ціни на газ на аукціоні зросли попри загальну динаміку ринку

Гуртові ціни на скраплений газ у країні продовжують знижуватись. Згідно з моніторингом Консалтингової групи «А-95»,  з 1 по 8 травня ресурс здешевшав на 1 290 грн/т, до 39 350 грн/т за умови доставлення FCA.

Водночас на аукціоні Української енергетичної біржі 8 квітня середньозважена ціна на газ зросла на 296 грн/т порівняно з минулим аукціоном і становить 40 518 грн/л. Вартість більшості лотів «Укрнафти» коливалася в межах 40 029-41 880 грн/т, «Укргазвидобування» — 40 500-41 100 грн/т. На аукціоні одного з приватних виробників 7 травня вартість газу становила 39 240 грн/т, що на 720 грн/т менше, ніж тижнем раніше.

Зазначимо, що обсяги виставленого на торги УЕБ ресурсу були меншими на 33% (3,43 тис. т) порівняно з минулими торгами, через що виробникам вдалося реалізувати більшу частину газу за ціною вищою, ніж минулого тижня. Але попри невеликий обсяг, профіцит на ринку дався взнаки, й за підсумками аукціону 361 т ресурсу так і не знайшли свого покупця.

«Ціна на аукціоні була вищою за ринкову. А оскільки лотів було мало, то не чекали зниження. Брали тільки те, що потрібно на зараз», — зазначив один з учасників торгів.

Ціна на аукціоні була високою і для східних регіонів. «Ми нічого не купували. Дешевше придбати на півдні й привезти», — розповіли в одній із паливних компаній зі сходу.  

«Але «плюсом» у закупках газу на аукціоні є оперативність відвантажень. Щоб привезти ресурс із півдня, знадобиться близько трьох днів, а аукціонний газ – день. Тому попри ціну, ресурс зі східних базисів розкупили», — додав інший учасник торгів.

Наразі на дунайських терміналах вартість газу зменшилася порівняно з минулим тижнем і становить 36 000-38 000 грн/т. Найнижча ціна на ресурс фіксується в компанії «Данкор Трейд», яка цього тижня постачила на ринок близько 4,5 тис. т ресурсу. «Компанія частинами розмитнює ресурс, тому щоб швидше продати, виставляє таку низьку ціну», — розповів один із респондентів на паливному ринку. З урахуванням доставлення, наприклад, до Дніпра, цей газ буде коштувати 39 300-39 500 грн/т, тоді як на аукціоні продавався за 41 570-41 880 грн/т.

Загалом на ціни на газ у країні продовжують тиснути значні його обсяги на ринку. «До залишків додається новий ресурс, і так по колу. Враховуючи слабкий попит, додаткові обсяги ще більше переливають ринок. І навіть якщо виникне форс-мажор із постачанням, то ринок стабілізується не за місяць і не за два», — зазначив Владислав Скирський із «Мартін Трейду».

Так, з 29 квітня по 5 травня середньодобовий імпорт LPG становив 2,78 тис. т, що на 7% більше порівняно з тижнем раніше.

Продовжують зростати автомобільні постачання ресурсу з Польщі й країн Балтії. Так, минулого тижня доля імпорту з цих напрямків у загальному обсязі становила 19% і 22% відповідно.

Але якщо раніше газ із Литви був найдешевшим, то зараз ціни на LPG з цього напрямку з урахуванням доставлення до українського-польського кордону паритетні вартості газу з Польщі й становлять $665-734/т, а це в середньому в Києві близько 40 160 грн/т. Водночас ціни на газ на столичному ринку коливаються в межах 39 500-41 500 грн/т.

З Польщі продовжують надходити партії дешевого ресурсу з термінала в Білостоці за ціною $546-562/т FCA. За минулий тиждень з цього терміналу розмитнилося 25 вантажівок.

Трейдери поки не бачать передумов покращення ситуації на ринку. «Соціально-економічна ситуація в країні не сприяє зростанню попиту на газ. А при збереженні темпів імпорту ресурсу профіцит буде посилюватися, що позначиться на цінах», — зазначили в одній із паливних компаній.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти