У початок

Скорочення виробництва на НПЗ зменшило вартість російського експорту в I кварталі

Зменшення виробництва на російських нафтопереробних заводах (НПЗ) частково стало причиною тривалого падіння експорту країни в І кварталі цього року, заявив центральний банк.

Експорт товарів упав до $97,9 млрд у І кварталі проти $105,1 млрд за аналогічний період минулого року, йдеться у звіті банку. Банк не назвав конкретну цифру експорту нафти.

Деякі НПЗ були змушені провести позаплановий ремонт через атаки безпілотників. російське виробництво палива постраждало від ударів безпілотників з боку України, яка каже, що її напади на росію виправдані, оскільки вона бореться за виживання, а її інфраструктура зазнала шкоди від російських авіаударів.

«Вартісність експорту продовжила знижуватися в умовах зовнішніх торговельних обмежень і зниження світових цін на газ, вугілля й низку металів, – повідомили в центробанку. — Зменшення виробництва на НПЗ також спричинило тиск на експорт».

У банку додали, що річне падіння вартості експорту сповільнилося через високі ціни на нафту, а хороший урожай зерна також підтримує експорт.

Високі відсоткові ставки й ослаблення рубля порівняно з показником за І квартал торік частково спричинили падіння вартості імпорту, повідомили в банку. Імпорт товарів у кварталі скоротився на 10% у річному обчисленні до$66,8 млрд.

«Імпорт також міг бути стриманий через проблеми з платежами», — сказали в банку.

Оскільки загроза вторинних санкцій стримує китайські банки від сприяння торгівлі з росією, компанії стікаються в єдиний російський банк із китайською філією й стикаються з шестимісячними затримками, повідомили джерела Reuters раніше цього місяця.

У березні агентство Reuters повідомило, що російські нафтові компанії стикаються із затримками на кілька місяців у виплаті за експорт сирої нафти й палива, оскільки банки в Китаї, Туреччині та Об’єднаних Арабських Еміратах (ОАЕ) стали більш обережними стосовно вторинних санкцій США.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти