У початок

Постачання російської нафти перейшли до невідомих компаній — Bloomberg

Посилення санкційного тиску на росію в нафтовій галузі призвело до того, що постачанням сировини останнім часом займаються нікому не відомі нові компанії, що виникають нізвідки.

Про це з посиланням на джерела серед трейдерів і керівництво індійських нафтопереробних заводів (НПЗ) пише Bloomberg.

На ринку з'являються продавці, назва яких незнайома найдосвідченішим учасникам ринку, але здатні організувати постачання. Докладніші перевірки показують, що за ними стоять ті ж особи, що й раніше, але під іншими іменами.

У січні й лютому постачанням в Індію російської нафти займалися структури Blackford, Black Pearl і Vertex. Як вважають співрозмовники видання, вони пропрацюють ще кілька місяців і навряд чи проживуть хоча б рік.

Легкість реєстрації нових підприємств у Гонконзі й ОАЕ дозволяє постійно створювати посередників, які ще не підпадають під санкції, й підтримувати обсяги торгівлі. Ведучий аналітик Kpler Віктор Катона пояснив, що невеликі торгові компанії просто замінити, тому контроль за ними становить головний біль для США. Йдеться про покарання за угоди, які проводяться за ціною, вищою за $60 за барель.

Утім, Вашингтон теж має успіхи у цьому протистоянні. В останні місяці деяким партіям нафти, що йдуть в Індію, довелося врешті-решт піти в Китай, а інші судна зіткнулися з необхідністю перевантаження партій у морі.

Раніше повідомлялося, що США змінили тактику щодо відсікання росії від міжнародних розрахунків, які потрібні зокрема для отримання грошей за продані енергоресурси. Американські правоохоронці відстежують кореспондентські рахунки російських банків за кордоном і персонально пояснюють керівництву фінансових організацій, чим їм загрожує співпраця з підсанкційними особами.

Наприкінці березня Reuters повідомив, що банки Китаю, ОАЕ й Туреччини затримують проведення оплати на «тижні чи місяці» або відмовляють у транзакціях за постачання нафти з росії через загрозу санкцій.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти