У початок

Азійські покупці починають відмовлятися від СПГ через його дорожнечу

Спотова ціна на СПГ на азійських ринках зросла до $10,50 за MMBtu ($376 за тисячу кубометрів) за тиждень, що закінчився 19 квітня. Це ціновий максимум із 19 січня, і він на 26,5% вищий за мінімум 2024 року в $8,30.

Проблема в тому, що найбільш чутливі до ціни покупці, наприклад, Індія, починають відмовлятися від постачань скрапленого метану на тлі зростання газових цін, що прискорюється.

Саме підвищення цін було викликано переважно проблемами з постачаннями, оскільки конфлікт на Близькому Сході посилює побоювання, що партії з Катару просто не доїдуть до клієнтів. Поки що жодного СПГ-танкера в Червоному морі не було атаковано, але ринок є ринок. І коли спотова ціна на газ перевищила $10 за мільйон британських теплових одиниць минулого разу — того року, не лише Індія, а й Китай почав знижувати закупівлі. Вся річ у тому, що газ стає менш конкурентоспроможним стосовно інших видів енергоносіїв, а які вони для Індії й Китаю — відомо: це насамперед вугілля, «найбрудніше» з викопного палива.

Аналітики Kpler оцінюють імпорт СПГ в Індію у квітні в 1,90 млн т, що нижче за березневі показники, пише оглядач Reuters Клайд Рассел. Поліпшення економічної ситуації в Китаї може призвести до зростання попиту на СПГ, але наростальні ціни відразу охолодять цей попит. До того ж у Китаї, зазначає оглядач, зростає власний видобуток газу – у І кварталі 2024 року він на 5,2% вищий за показник аналогічного періоду 2023-го.

Та факт залишається фактом. За даними LSEG, постачання СПГ до Індії у квітні становили 1,79 млн т, що є чотиримісячним мінімумом порівняно з 2,27 млн т у березні й 1,88 млн т у квітні 2023 року.

Імпорт у Китай, за оцінками Kpler, у квітні становив 6,14 млн т, що нижче від 6,64 млн т у березні, але вище за постачання в 5,31 млн т у квітні минулого року.

Японія, другий за величиною покупець СПГ у світі, відносно стабільна. У квітні вона імпортувала 5,12 млн тонн СПГ, що менше за 5,96 млн тонн у березні, але вище від 4,98 млн тонн у квітні минулого року.

Натомість Південна Корея наростила закупівлі до 4,12 млн т з 3,93 млн т у березні й 3,23 млн тонн у квітні минулого року. І навіть тут Рассел не виключає падіння обсягів імпорту в найближчі місяці через зростання цін.

Загалом, доходить висновку оглядач, у найближчі місяці закупівлі СПГ, ймовірно, знизяться. Сприятимуть цьому як звичайний сезонний спад, так і наростальні ціни на газ, що роблять його недоступним для економік, що розвиваються.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти