У початок

Автогаз набирає висоту


Артем Куюн, експерт Консалтингової групи «А-95»

Споживачі автогазу з тривогою слідкують за цінниками на АЗС. На більшості заправок останніми днями вартість LPG додала понад 1 грн, і, схоже, це не фінал. Нинішнє здорожчання має комплексний характер.

Насправді на зовнішньому ринку газ здорожчав десь на 1,5-2 грн/л ще у другій половині вересня, а в Україні тенденція відіграла лише частково через слабкі продажі й ритмічні постачання газу, закупленого раніше за нижчими цінами. Ситуацію суттєво пришвидшили внутрішні чинники.  

По-перше, затори на кордоні. Там зараз просто жерсть через навалу пріоритетного агропромислового експорту: паливовоз може чекати на виїзд два тижні. Та якщо запасів дизелю-бензину і автоцистерн, здатних їх возити, в Україні багато, то зі скрапленим газом усе не так весело. Іншими словами, збій ритмічності імпорту дизель переживає набагато легше, ніж LPG.

По-друге, дається взнаки російське пальне, а точніше, боротьба з ним. З 17 жовтня митниця більш детально перевіряє походження нафтопродуктів. У частини постачальників з Польщі й країн Балтії необхідних документів очікувано не виявилося. Ще частина обсягів тимчасово випала у абсолютно прозорих виробників. Наприклад, частина європейських і американських заводів не має практики видачі документів у форматі, який тепер вимагає українська митниця.

Відтерміноване здорожчання + затори на кордоні + нові правила на митниці = 2,2 грн/л у гуртовому секторі за тиждень. За той же період середня роздрібна ціна підросла на 60 коп.. Хтось із мереж зростав швидше, хтось – повільніше, але динаміку на найближчі 4-5 днів уже можна спрогнозувати. Щось сказати про тривалішу перспективу поки що важко. З одного боку, ажіотажні настрої можуть ще трохи підняти температуру на ринку, з іншого – оператори за 5-10 днів мають повністю «перетравити» нові вимоги митниці, й газу стане більше.

Що точно можна гарантувати, так це ціновий відкат за першої змоги. Конкуренція на ринку автогазу (часом нечесна і нерозумна) вже давно тримає роздрібні ціни у країні на мінімально можливому рівні.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти