В начало

Туск у Польщі викликав прокуратуру через можливий скандал з Orlen

Прем'єр-міністр Польщі заявив 29 квітня, що зателефонував головному прокурору країни й координатору спецслужб, щоб обговорити потенційні зв'язки між колишнім генеральним директором нафтопереробної компанії Orlen Даніелем Обайтеком і підтримуваним Іраном ліванським угрупуванням «Хезболла». Про це повідомляє Reuters.

Обайтек відповів на платформі соціальних мереж X, що прем’єр-міністр Дональд Туск «шукає скандалів там, де їх немає».

Підконтрольна державі компанія Orlen заявила минулого тижня, що скасувала контракти, підписані її швейцарським торговим підрозділом OTS на купівлю венесуельської нафти й нафтопродуктів, втративши близько 1,6 млрд злотих ($397 млн) на передоплаті за постачання, які вона так і не отримала.

«Сьогодні я попросив... про візит щодо ключового питання для державної безпеки: мільярдні втрати й можливі зв'язки з «Хезболлою» колишнього голови Orlen. Поляки повинні знати правду», — написав Туск на X, посилаючись на свої запити до генерального прокурора й координатора спецслужб.

Orlen створив швейцарський торговельний бізнес, попри попередження підрозділу внутрішньої безпеки про те, що це створить ризики шахрайства й може наразити нафтопереробника на порушення нафтових санкцій, повідомив 29 квітня вебсайт новин Onet.

Onet також повідомив, що колишній генеральний директор OTS, якого називають Самером А. через польські закони про конфіденційність, був підозрюваний підрозділом внутрішньої безпеки Orlen у контактах з «Хезболлою». Orlen не відразу відповів на запити про коментар щодо звіту Onet.

Onet процитував заяву Обайтека, в якій говориться, що рішення про створення OTS було прийнято всім правлінням Orlen з 11 осіб і відповідало процедурам корпоративного управління.

Самеру А. висунули звинувачення в окремому розслідуванні в шахрайстві з ПДВ у 2008-2013 роках, повідомив регіональний прокурор Бидгоща. Його було затримано поліцією, допитано прокурором у лютому і звільнено під заставу, додав прокурор.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти