В начало

Саудівська Аравія може підвищити ціни на більшість сортів нафти для Азії в червні

Найбільший експортер нафти Саудівська Аравія може підвищити ціни на більшість сортів сирої нафти, які вона продає в Азію, в червні до найвищих рівнів за п’ять місяців після того, як показники Близького Сходу зміцнилися цього місяця, повідомили Reuters торгові джерела.

Офіційна продажна ціна (OSP) на флагманську арабську легку нафту в червні може зрости на 70-90 центів і наблизитися до $3 за барель надбавки до середніх котирувань Dubai та Oman, повідомили сім джерел нафтопереробної промисловості в опитуванні Reuters, що було б найвищим рівнем із січня.

Згідно з даними Reuters, зростання цін відстежуватиме ширше відставання протягом першого й третього місяців для Platts Dubai та DME Oman на 83 центи й 96 центів відповідно цього місяця порівняно із середнім показником минулого місяця.

Попередні ціни вищі, ніж у наступні місяці, що вказує на обмежену пропозицію.

Більшість респондентів очікують, що червневі показники OSP для Arab Medium і Arab Heavy зростуть нарівні з Arab Light за підтримки обмеженої пропозиції на тлі скорочень ОПЕК+ і високої маржі на мазут.

Abu Dhabi National Oil Co (ADNOC) почала перероблення сирої нафти Верхнього Закуму на своєму оновленому нафтопереробному заводі (НПЗ) Ruwais, скоротивши експорт середньої кислої нафти.

Проте мексиканська Pemex скасовує скорочення експорту сирої нафти щонайменше на 330 тис. барелів на день (б/д), заплановане на травень, на тлі нижчого, ніж очікувалося, попиту на нафту з боку її внутрішніх НПЗ, що частково зменшило обмеженість пропозиції.

Згідно з даними Kpler, зміна сировини для НПЗ ADNOC призвела до рекордного експорту сирої нафти з Мурбана у квітні на рівні 1,65 млн б/д, що призвело до зниження цін на світлокислу нафту.

Очікується, що висока пропозиція легкої сирої нафти й низька маржа нафти обмежать зростання цін на Arab Extra Light до 30-50 центів у червні, відстаючи від зростання інших сортів саудівської нафти, повідомили респонденти опитування Reuters. Саудівська сира нафта OSP зазвичай випускається приблизно п’ятого числа кожного місяця, встановлюючи тенденцію для цін в Ірані, Кувейті й Іраку та впливаючи на близько 9 млн б/д сирої нафти, що прямує в Азію.

Державний виробник Saudi Aramco встановлює ціни на нафту на основі рекомендацій клієнтів і після розрахунку зміни вартості своєї нафти за попередній місяць на основі видобутку й цін на продукцію.

Офіційні особи Saudi Aramco згідно з політикою не коментують щомісячних OSP королівства.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти