В начало

На початку року білоруська нафтопереробка зазнала великих збитків

Колись найприбутковіший Мозирський НПЗ тягне економіку на дно. Такого висновку можна дійти з опублікованих 29 квітня даних Белстату про фінансові показники окремих районів білорусі за підсумками перших двох місяців 2024 року.

Чистий збиток підприємств Мозирського району за січень-лютий 2024 року становив 182,8 млн BYN ($55 млн). Торік за такий же період тут було отримано чистий прибуток обсягом 21,6 млн BYN ($6,5 млн). Питома вага збиткових організацій району становить лише 14,3%, у зв'язку з чим величезні збитки практично, напевно, можна пов'язати з найбільшим підприємством району — Мозирським НПЗ.

За інформацією джерела, пов'язаного з діяльністю МНПЗ, перші місяці 2024 року діяльність заводу зазнала збитків. Працівникам підприємства було припинено виплати, які регулювалися колективним договором, оскільки вони йдуть із прибутку підприємства.

Про те, що це не поодинокий випадок, а загальна ситуація у білоруському переробленні, свідчить фінансова статистика Новополоцька, де розташований інший білоруський нафтопереробник – «Нафтан». Тут чистий збиток виявився ще більшим — 324,5 млн BYN ($97 млн).

Проблеми перероблення негативно впливають на всю економіку регіону. Порівняно з минулим роком чистий прибуток усіх організацій Гомельської області скоротився майже вдвічі, з 234,2 до 128,2 млн BYN. Експорт товарів за цей же період знизився на 4,8%.

2023 року Мозирський НПЗ називався серед трьох найбільших платників податків Гомельської області. З ІІ кварталу 2021 року підприємство припинило публікувати фінансову інформацію про свою діяльність. 2020 року Мозирський МПЗ був найприбутковішим підприємством серед усіх акціонерних товариств Гомельської області.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти