В начало

Бельгійська CMB планує в кінці року почати виробництво водню в Намібії

Cie Maritime Belge SA, бельгійська судноплавна компанія, очікує, що виробництво екологічно чистого водню в Намібії розпочнеться у ІV кварталі — запрацює проєкт, у який протягом наступних п’яти років можна буде інвестувати $3,5 млрд. Про це повідомляє Bloomberg.

2 травня король Бельгії Філіп відвідує, як очікується, першу в Намібії діючу електростанцію з виробництва «зеленого» водню. Судноплавна компанія, що базується в Антверпені, намагається посилити свій флот, планує відкрити першу стадію проєкту з водневого палива й аміаку через спільне підприємство з Намібією Ohlthaver & List Group.

Спочатку завод вироблятиме 400 кг (882 фунтів) водню щодня, що живиться від сонячної електростанції потужністю 5 мегават поблизу портового міста Волфіш-Бей. Очікується, що будівництво обійдеться в $30 млн.

Цей проєкт є частиною плану Намібії використовувати одні з найкращих у світі місць сонячної радіації й задовольнити попит Європи на екологічно чисте паливо. У разі успіху разом із нещодавніми знахідками нафти це може змінити економіку країни з населенням 2,8 млн людей, яка зараз залежить від туризму, рибальства й видобутку алмазів.

«Наші клієнти просять нас навести порядок, щоб переконатися, що ми більше не викидаємо вуглекислий газ. Тому нам потрібно знайти альтернативу дизельному пальному, — сказав Олександр Саверіс, головний виконавчий директор CMB, в інтерв’ю на сайті, пояснюючи, чому судноплавна компанія наважується на виробництво екологічно чистого палива. — Ми хотіли бути в країні, де є велика кількість дешевої відновлюваної енергії, і Намібія є цією країною».

Після заводу CMB, який буде розширено, з’явиться термінал аміаку в порту «Волфіш-Бей». CMB також планує побудувати завод аміаку потужністю 250 тис. тонн на рік, що працює від сонячної енергії, в Арандісі, у серці пустелі Наміб. Таким чином, загальна вартість проєктів становитиме близько $3,5 млрд.

Після завершення проєкту CMB зможе заправляти паливом великі кораблі, які причалюють до Волфіш-Бей, яка пролягає на шляху навколо краю Африки.

На ділянці поблизу Волфіш-Бей сонячна енергія використовується для розщеплення води задля отримання водню, який горить без викидів парникових газів і може використовуватися для палива для вантажівок і невеликих кораблів. На Арандісі водень буде перетворюватися на аміак, який легше транспортувати і який можна використовувати для забезпечення великих кораблів і важкої промисловості.

CMB, заснована 1895 року, контролюється сім'єю Саверіс. Завод у Намібії стане її першим поза межами Бельгії, де працює це невелике підприємство.

Намібія має величезні ресурси, включаючи сонце й вітер, які можна використовувати для виробництва водню, заявив в інтерв’ю міністр енергетики Бельгії Тінне Ван дер Стратен, додавши, що «найголовніше те, що у нас є однодумці в плані бачення водневої стратегії».

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти