У початок

«Укрнафта» провела перше за 11 років сейсмічне 3D-дослідження

Перше за 11 років сейсмічне 3D-дослідження, проведене фахівцями ПАТ «Укрнафта», принесло 400 гігабайт геологічних даних. Про це компанія повідомляє на своєму сайті.

Як зазначається, «Укрнафта» вперше за 11 років провела масштабне сейсмічне 3D-дослідження на технологічній площі розміром 98 кв. км. Результати дозволять створити якісну геологічну модель родовища.

«Кінцева мета проєкту – мінімізація ризиків при бурінні нових свердловин та інтенсифікація розробки відомих покладів, а також пошук нових об’єктів у межах родовища», – йдеться у повідомленні.

«Отримали цінну геофізичну інформацію від 9 559 точок, яку зібрала кабельна телеметрична система за допомогою групи геофонів, – зазначив директор «Укрнафти» Сергій Корецький. – Загальний масив сейсмічної інформації має обсяг близько 400 гігабайт».

Фахівці департаменту геологічного вивчення «Укрнафти» й партнери компанії працювали з початку лютого по кінець квітня 2024 року.

«Умови роботи були складними – велика кількість снігу взимку, бездоріжжя, весняні дощі. Фактично проєкт унікальний для регіону: вперше дослідження проводили з такою високою щільністю датчиків і в таких складних поверхневих умовах», – уточнюють у прес-службі «Укрнафти».

Отримані матеріали після цифрової обробки, яка займе близько двох місяців, матимуть значний потенціал для вивчення геологічної структури родовища: дадуть можливість створити якісну геологічну модель й спрогнозувати властивості колекторів на цільових горизонтах, кажуть у компанії, додаючи, що це допоможе збільшувати підтверджені запаси вуглеводнів і нарощувати видобуток шляхом успішного буріння нових свердловин і проведення заходів з інтенсифікації на існуючих.

Як писав enkorr раніше, торік «Укрнафта» повернулася до проведення 3D-сейсморозвідки після 10-річної перерви.

Потім ми писали, що ПАТ «Укрнафта» розпочало 3D-сейсмічні дослідження площі на заході України, а також на сході й заході країни.

Видання також повідомляло, що «Укрнафта» вперше у своїй історії й загалом в Україні планує провести польові сейсморозвідувальні роботи за бездротовою (wireless seismic) технологією 3D МВХ МСГТ (метод відбитих хвиль – метод спільної глибинної точки).

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти