У початок

росія збільшує імпорт бензину з білорусі через скорочення внутрішніх постачань

росія збільшила імпорт бензину з сусідньої білорусі в березні, щоб усунути ризик дефіциту на внутрішньому ринку через позапланові ремонти на російських нафтопереробних заводах (НПЗ) після атак безпілотників, повідомили Reuters чотири джерела в промисловості й торгівлі.

Зазвичай росія – чистий експортер палива й постачальник на міжнародні ринки, але збій російської нафтопереробки змусив нафтові компанії імпортувати.

росія вже заборонила експорт бензину з 1 березня, щоб спробувати забезпечити достатньо палива для внутрішнього ринку після неодноразових атак українських безпілотників на російські НПЗ з початку року.

росія зазвичай імпортує дуже мало палива з білорусі, хоча вона звернулася до нього в серпні-жовтні минулого року, коли зіткнулася з дефіцитом палива, що призвело до стрімкого зростання цін на бензин і чергової заборони на експорт нафтопродуктів.

Цього року росія знову збільшила імпорт бензину з білорусі, і в першій половині березня він досяг майже 3 тис. тонн, повідомили джерела Reuters, знайомі зі статистикою. У лютому росія імпортувала 590 тонн, а в січні постачань з білорусі не було.

Два джерела в галузі, які побажали залишитися анонімними, оскільки не мали права говорити публічно, сказали, що обговорення щодо подальшого імпорту відбуваються між урядами й нафтовими компаніями.

Одне з них сказало, що перемовини були складними, оскільки білорусь надає пріоритет експорту свого палива на міжнародні ринки.

Скільки буде потрібно росії, залежатиме від термінів ремонту НПЗ, повідомило інше джерело.

російські нафтові компанії можуть збільшити постачання нафти на білоруські НПЗ в обмін на додаткові нафтопродукти для постачання в росію, повідомили джерела в галузі.

білорусь переважно експортує свої нафтопродукти через російські балтійські порти на міжнародні ринки за довгостроковими транзитними угодами між державами.

білорусь має два нафтопереробні заводи: новополоцький «Нафтан» і мозирський.

Кожен з них має потужність 12 млн тонн на рік (близько 240 тис. б/д), але зазвичай вони працюють на меншій потужності, кожен переробляє близько 9 млн тонн на рік (близько 180 тис. б/д).

Незрозуміло, наскільки білорусь може збільшити видобуток, і джерела в галузі сказали, що існують технічні вузькі місця.

НПЗ  білорусі використовують переважно російську нафту як сировину, тоді як російські нафтові компанії, які мають білоруські дочірні компанії, також купують бензин на НПЗ для забезпечення своїх білоруських АЗС.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти