У початок

Китай збільшив обсяги зберігання нафти у I кварталі, тоді як імпорт знизився

Китай збільшив темпи збільшення запасів сирої нафти в березні, оскільки найбільший у світі імпортер нафти розкупив рекордний обсяг імпорту з росії, яка перебуває під санкціями Заходу.

Згідно з підрахунками Reuters на основі офіційних даних, у березні до комерційних або стратегічних запасів Китаю було додано 790 тис. барелів на добу (б/д), порівняно з 570 тис. б/д за перші два місяці 2024 року.

Протягом І кварталу загалом Китай збільшив запаси на 670 тис. б/д — кількість, яка певною мірою підриває панівну ринкову думку про високий попит на нафту в Китаї.

Це особливо актуально, оскільки в І кварталі цього року імпорт сирої нафти в Китай фактично був дещо меншим і становив 11,02 млн б/д, порівняно з 11,06 млн /д за той самий період 2023 року.

Китай не розголошує обсягів сирої нафти, що надходить у стратегічні й комерційні запаси або виходить із них, але оцінку можна зробити, віднявши кількість переробленої нафти від загального обсягу сирої нафти, доступної за рахунок імпорту й внутрішнього виробництва.

Загальний обсяг сирої нафти, доступний нафтопереробникам у березні, становив 15,88 млн б/д, що складається з імпорту 11,55 млн б/д і внутрішнього видобутку 4,33 млн б/д.

Обсяг сирої нафти, переробленої на нафтопереробних заводах (НПЗ), становив 15,09 млн б/д, залишаючи надлишок у 790 тис. б/д, який потрібно додати в резервуари для зберігання.

У І кварталі загальний обсяг доступної сирої нафти становив 15,31 млн б/д, а пропускна здатність НПЗ становила 14,64 млн б/д, залишаючи надлишок у 670 тис. б/д.

Картина, яка випливає з І кварталу, полягає в тому, що попит Китаю на імпортовану сиру нафту практично не змінився, а нафтопереробники все ще збільшують запаси, навіть коли ціни починають зростати.

Варто зазначити, що постачання сирої нафти, яка надходила в Китай у березні, ймовірно, були організовані у вікні, починаючи з кінця грудня до початку лютого, коли ціни на сиру нафту все ще були нижчими за свої пікові показники 2023 року й ще не почали своє останнє зростання.

Питання для ринку полягає в тому, чи економіка Китаю на шляху до відновлення, і, отже, попит на нафту покращиться в найближчі квартали.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти