У початок

Експорт нафти рф тримається високим через скорочення переробки на НПЗ

Експорт морської нафти з росії зберіг багатомісячний максимум протягом чотирьох тижнів до 21 квітня, оскільки нафтопереробні заводи (НПЗ) країни намагалися оговтатися від повеней і атак українських безпілотників. Згідно з даними Bloomberg, середній добовий експорт за останні чотири тижні становив 3,66 млн барелів на день (б/д), це максимальний показник із червня 2023 року.

Перероблення нафти є майже найнижчим із травня минулого року після того, як через повені орський НПЗ було вимкнено, у той час, як заводи, пошкоджені військовими ударами, продовжують відставати від нормального рівня, що сприяє переспрямуванню постачань сирої нафти на експорт. Квітневу програму завантаження в ключових балтійських портах переглянуто до максимальної з травня 2023 року.

москва змогла зберегти рівень експорту до таких основних клієнтів, як Китай з Індією, навіть якщо США посилюють санкції, і нові трейдери з’являються щоразу, коли існуючий привертає увагу американської влади. У торгівлі з Індією з’явилися фірми з іменами, незнайомими навіть найдосвідченішим торговцям, які обслуговують постачання між виробником ОПЕК+ і третім за величиною імпортером і споживачем у світі.

Проте останні дані показали, що більш нестабільні щотижневі потоки скоротилися, причому падіння викликане зменшенням обсягів російської сирої нафти, що експортується через порт «новоросійськ» на Чорному морі.

Валова вартість російського експорту сирої нафти за чотири тижні до 21 квітня зросла приблизно на $24 млн, до $1,94 млрд на тиждень, порівняно з періодом до 14 квітня, чому сприяли вищі ціни.

Чотиритижневі середні постачання в Азію — переважно в Китай з Індією — також залишалися близькими до найвищого рівня з червня на рівні 3,33 млн б/д.

Імпорт Китаєм російської сирої нафти зріс до рекордного рівня в березні, свідчать митні дані. В березні азійська країна імпортувала з росії 10,81 млн тонн сирої нафти, що еквівалентно приблизно 2,56 млн б/д. Це найбільший показник з 2004 року. Цифри включають обсяги, доставлені як трубопровідним, так і морським транспортом.

Відставання російської сирої нафти Sokol, яке накопичилося після того, як індійські нафтопереробники відмовилися від неї, тепер майже зникло. Близько 9,1 млн барелів, половина від загального обсягу, було постачено на НПЗ у Китаї. Ще 7 млн барелів зрештою повернулися до Індії. До Пакистану доставлено два вантажі.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти