В начало

«Нафтогаз» закликав ЄС допомогти захистити українські газові сховища від рф

Голова «Нафтогазу» Олексій Чернишов закликав країни Євросоюзу (ЄС) допомогти захистити Україні її сховища природного газу від атак з боку росії. На його погляд, це сприятиме зниженню цін на газ на всьому континенті.

Так, в інтерв'ю Financial Times Чернишов заявив, що технологічно всі атаковані об'єкти «здорові». Він уточнив, що Україні вдалося відремонтувати пошкоджене на поверхні обладнання, і вона продовжує виконувати свої зобов'язання з постачання газу.

«В інтересах ЄС захистити сховища, транспортування й виробництво (газу — ред.), враховуючи, що газова інфраструктура України добре інтегрована в енергетичну систему Європи», — сказав керівник «Нафтогазу».

З його слів, схвалений цього місяця черговий пакет допомоги з боку США допоможе обороні України, але подальший захист інфраструктури та активів вимагає дуже великої кількості засобів ППО.

Олексій Чернишов переконаний, що «країни ЄС, звісно, мають відігравати вирішальну роль у наданні такої допомоги».

Чернишов також розповів, що інтерес європейських країн до використання українських газових сховищ зберігається і цього року. «Нафтогаз» має намір збільшити запаси європейського природного газу з торішніх 2,5 млрд куб. м до 4 млрд куб. м майбутньої зими.

«Причина, через яку «Нафтогаз» продовжив цю транзитну угоду (з «газпромом» — ред.), полягає в необхідності задовольнити потреби ЄС у газі й залишатися надійним партнером. Гроші, які «Нафтогаз» отримує від «газпрому», менші, ніж ми витрачаємо на організацію цього транзиту, тому що «газпром» недоплачує нам практично з початку повномасштабного вторгнення»,— додав він.

Договір між «Нафтогазом України» й «газпромом» було підписано 30 грудня 2019 року. Він передбачає прокачування 225 млрд куб. м газу, із них 65 млрд куб. м 2020-го і по 40 млрд куб. м — протягом наступних чотирьох років. Договір спливає 31 грудня поточного року.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти