В начало

Греція вперше за п’ять років не імпортувала СПГ у квітні

Греція не імпортувала СПГ у квітні вперше за п’ять років, оскільки ціни на газ у регіоні зробили СПГ неекономічним.

Згідно з даними S&P Global Commodity Insights, протягом останніх п’яти років країна імпортувала від 34-х до 336 тис. тонн СПГ на місяць.

Греція імпортувала 67 тис. тонн у квітні 2021 року, 103 тис. тонн у квітні 2022 року й 157 тис. тонн у квітні 2023 року.

Гравці в регіоні на одному етапі планували імпортувати приблизно три вантажі на місяць, згідно з річним планом розвантаження СПГ Desfa, але в наступних переглядах це було зменшено.

Очікувалося, що Mytilineos імпортує 1 ТВт•год СПГ 6 квітня, потім 0,5 ТВт•год Kolmar 12 квітня й ще 1 ТВт•год MET 22 квітня. У пізнішому перегляді плану обсяги залишилися незмінними, але слот Kolmar було замінено від Mytilineos. При подальшому перегляді вантаж 22 квітня скасовано. Пізніше обсяги 6 й 12 квітня було зменшено до 0,02 ТВт•год кожен. При остаточному перегляді два вантажі, що залишилися, також було скасовано.

Зі слів джерела, обізнаного з цією справою, скасування вантажу й зменшення номінованих кількостей у Греції призвели до витрат. Місячна програма розвантаження оголошується за 45 днів до початку її дії. Якщо скасування зроблено до цього, штраф не стягується. Однак скасування за період від 45 днів до дати доставлення може призвести до комісії в межах 5-20% від розміру вантажу, зі слів трейдера.

Тенденція скасування вантажів у Греції випередила квітень. Номінації СПГ на лютий було переглянуто з п’яти вантажів до двох, а березневі – з чотирьох до двох.

Згідно з даними S&P, у І кварталі 2024 року Греція імпортувала близько 522 тис. тонн СПГ, що на 18% менше порівняно з аналогічним періодом торік.

За даними ринкових джерел, падіння обсягу СПГ за місяць можна пояснити низьким попитом у регіоні в передсезоння, який задовольняється відносно дешевим імпортом газу.

«Трубопровідний газ зараз набагато дешевший, а попит у регіоні дуже слабкий, — сказав середземноморський трейдер. — Цього місяця Балканський газовий хаб торгується між 21-23 євро/МВт•год. Більшість середньо- й довгострокових контрактів з гуртовими постачальниками мають знижку 4-5% до TTF».

«Немає сенсу їхати на місці за СПГ, у регіоні багато дешевого азербайджанського і турецького газу», – зазначив він.

Інший гравець, який погоджується з настроями, додав: «Це через імпорт трубопроводу з TAP [Трансадріатичний трубопровід] та Італії».

Через відсутність власних потужностей для видобутку газу чи зберігання газу учасники ринку вважали нульовий імпорт СПГ у Греції незвичним.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти