У початок

Туреччина продовжує постачати нафту в Ізраїль попри повну заборону на торгівлю

5 травня азербайджанська нафта все ще завантажувалася в турецькому середземноморському порту «Джейхан» на танкери, що прямували до Ізраїлю, попри те, що Туреччина 2 травня оголосила про повну заборону на торгівлю з Ізраїлем, повідомляє івритська вечірня фінансова щоденна газета Globes із посиланням на ізраїльські джерела.

Азербайджан — близький союзник Туреччини, країни з мусульманською більшістю, але також вважають, що він має міцні відносини з Ізраїлем. Це важливий постачальник нафти для ізраїльтян. Нафта з ресурсів Каспійського моря транспортується до «Джейхана» трубопроводом «Баку-Тбілісі-Джейхан» (BTC). Танкери перевозять нафту з Джейхана в Хайфу.

Операція з експорту нафти, схоже, триває попри те, що 2 травня Міністерство торгівлі Туреччини заявило, що «всі продукти» підпадають під бойкот торгівлі, оголошений через «посилення гуманітарної трагедії в Палестині [на тлі війни в Газі]».

«Другий етап заходів, вжитих на державному рівні, було розпочато, і експортні й імпортні операції, пов’язані з Ізраїлем, було призупинено, щоб охопити всю продукцію, — йдеться в заяві міністерства. — Туреччина буде твердо і рішуче виконувати ці вимоги». 

У січні Ізраїль був найбільшим клієнтом азербайджанської нафти, імпортувавши 523 500 тонн на суму $297 млн. Іншими значними постачальниками нафти в Ізраїль є Казахстан і Нігерія.

Ізраїль, який під час конфлікту з палестинським бойовим угрупованням ХАМАС відмовився дозволити Туреччині приєднатися до міжнародних зусиль з доставляння допомоги цивільному населенню Гази, став дуже важливим постачальником зброї в Азербайджан, експортуючи бойові безпілотні літальні апарати від Israel Aerospace Industries, артилерію далекого бою й зенітно-ракетні комплекси. Ізраїль також продає супутники Азербайджану.

Globes сказав, що відносини Ізраїлю з Азербайджаном — найстабільніші з усіх мусульманських країн.

За даними Центрального бюро статистики Ізраїлю, товарообіг між Ізраїлем і Туреччиною становить близько $6,2 млрд на рік, причому турецький експорт становить приблизно $4,6 млрд із цієї цифри. 2023 року Ізраїль був 13-м найбільшим експортним ринком Туреччини, займаючи 2,1% турецького експорту. Водночас Туреччина торік була п'ятим за величиною джерелом імпорту Ізраїлю.

Серед ізраїльського експорту в Туреччину – нафтопродукти. За даними Kpler, Ізраїль експортував близько 11 тис. барелів на день (б/д) до турецьких портів у квітні.

Захоплені зненацька оголошенням Анкари про заморожування всієї торгівлі з Ізраїлем, турецькі експортери намагаються обійти бойкот, спрямовуючи свої товари до Ізраїлю через треті країни.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти