У початок

росія не виключає стагнації експорту СПГ у найближчі 4 роки

російський експорт скрапленого природного газу (СПГ) може стагнувати протягом наступних чотирьох років за двома менш райдужними з трьох сценаріїв міністерства економіки країни. Це ознака того, що санкції Заходу можуть заважати енергетичним планам москви.

За «консервативним» і «стресовим» сценаріями міністерства, останній не оприлюднено, виробництво СПГ буде залишатися на рівні 38,6 млн метричних тонн щороку в 2025-2027 роках, згідно з документом, з яким ознайомилося Reuters.

Базовий сценарій, найбільш оптимістичний, передбачає збільшення до 56,6 млн тонн 2027 року з 33,3 млн 2023-го.

росія каже, що хоче забезпечити 20% світового ринку СПГ до 2030-2035 років порівняно з приблизно 8% зараз завдяки новим заводам, розташованим переважно в Арктиці.

Однак численні санкції Заходу створюють перешкоди, не в останню чергу для нового проєкту Arctic LNG 2, який ще не експортує вантаж після попереднього початку виробництва в грудні.

Проєкт має стати одним із найбільших таких заводів у росії з кінцевою річною продуктивністю 19,8 млн метричних тонн СПГ і 1,6 млн тонн стабільного газового конденсату з трьох виробничих установок або ліній.

Джерела повідомили, що перетворення метану в рідину на заводі наразі призупинено.

Підконтрольний кремлю енергетичний гігант «газпром» також відклав запуск величезного газового комплексу в балтійському порту «усть-луга» після виходу західних компаній, таких як Linde, після початку розв’язаної росією повномасштабної війни з Україною в лютому 2022 року.

Зараз у росії є два великих заводи СПГ: «ямал СПГ» під керівництвом «новатеку», який торік виробив близько 20 млн тонн, і газпромівський «сахалін-2» з випуском понад 10 млн тонн минулого року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти