У початок

Експорт бензину залізничним транспортом рф скоротила на третину

рф у квітні 2024 року скоротила експорт автобензинів залізничним транспортом на 31% у добовому вираженні до попереднього місяця — до 215,29 тис. тонн із 323,16 тис. тонн, показали дані джерел у галузі й розрахунки Reuters.

Скорочення відвантажень пов'язане здебільшого із запровадженою з 1 березня 2024 року піврічною забороною на експорт бензину, сказали учасники ринку.

Заборона не поширюється на постачання у рамках міжурядових угод, включаючи угоди з державами-членами ЄАЕС, на паливо, що вивозиться громадянами для особистого користування, а також відвантажується для надання міжнародної гуманітарної допомоги.

Основний обсяг експорту автобензинів минулого місяця припав на Монголію – близько 72 тис. тонн, або 33,4% від сумарних постачань (-1,4% до березня).

Торік на засіданні комісії зі співробітництва федеральних зборів рф й Великого державного хуралу Монголії країни домовилися про постачання палива.

Обмеження не торкнулися країн Центральної Азії.

В Узбекистан, який підписав у листопаді 2023 року міжурядову угоду з рф про постачання нафтопродуктів, минулого місяця було спрямовано близько 53,82 тис. тонн автопалива (+4% до березня).

Постачання автобензинів у Таджикистан у квітні впали на 32% до попереднього місяця — до 31,42 тис. тонн, у Киргизію — скоротилися на 10,8%, до 36,53 тис. тонн, за даними джерел.

У квітні постачання бензинів із рф у напрямку Грузії знизилися на 71% — до 8,3 тис. тонн, відвантаження до Афганістану не було.

Водночас із рф у напрямку білорусії вперше з грудня 2023 року відвантажено 971 тонну автопального.

Експортних відвантажень автобензинів з НПЗ рф у напрямку балтійських портів «усть-луга», «висоцьк», «санкт-петербург» і чорноморського «новоросійська» минулого місяця не було, уточнили джерела Reuters.

Усього за січень-квітень 2024 року постачання автобензинів залізничним транспортом для експорту через порти й прикордонні переходи рф у результаті дії ембарго впали на 34% до того ж періоду торік — до 1,828 млн тонн, за даними джерел і розрахунками Reuters.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти