У початок

Ісландський каберне


Олег Гірко, старший віце-президент з енергетики британського філіалу RJ O'Brien Limited у Лондоні

Зниження зростання інфляції у США до 3,2% замість очікуваних 3,3% підбадьорило учасників ринку. Brent підріс до $83,50 за барель, газойль досяг позначки 823 порівняно з 776,5 9 листопада. Можливе зниження процентних ставок наступного року також послабило долар на 1%.

IEA опублікувало сьогодні свій щомісячний звіт. Експерти агентства очікують на різке зниження споживання нафти до кінця 2023 року, а також падіння зростання попиту до 930 тис. барелів на добу (б/д) 2024 року. Продукція картелю ОПЕК досягла позначки 43,19 млн б/д у жовтні, здебільшого завдяки Анголі, Іраку й росії. Саудити знизили видобуток на 20 тис. б/д – до рівня 9,01 млн б/д. росія викачала на 30 тис. б/д більше, загалом 9,53 млн б/д.

Європейський попит на нафту продовжує падати і докотиться до рівня 1975 року, тобто 840 тис. б/д. Петрохімічна промисловість на континенті страждає як від ослаблого інтересу з боку промисловості й будівельного сектора, так і через конкуренцію на інтернаціональній арені, де останніми роками збільшилася кількість нових модернізованих НПЗ. Особливо в Китаї зросла кількість нафтокрекерів.

Лівія відмовила прийняти танкер «Протеус Філіпа» через попередній вояж до Ізраїлю. Танкер мав завантажити 600 тис. барелів нафти.

У той же час, за матеріалами FT, майже вся російська нафта продається вище від «стелі», яку зафіксовано на рівні $60 за барель, – середня ціна досягла $80, що нижче від сорту Brent усього на кілька доларів. Наприкінці вересня майже три чверті всього російського експорту перевозили без страховки західних компаній. У жовтні лише 37 зі 134-х танкерів мали (західну) страховку, і це лише офіційні цифри. Американський Мінфін розіслав запити у 30 корабельних компаній щодо 98-ми суден, які, на їхню підозру, порушують правила. Щоправда, вони не врахували тих компаній, де й писати нікому. Попри видиме прагнення зберегти обличчя, дорогий бензин обходиться ще дорожче будь-якому президенту, який претендує на другий термін.

ООН передбачає 9% зростання емісій на 2030 рік порівняно з 2010-м. У цьому столітті можливе зростання температур на 2,8 градуса за Цельсієм. Нагадаємо, що Панамський канал різко знизив обсяг транзиту через посуху, а Рейн ось-ось перекриють через високу воду. Поки бюрократи з активістами виголошують промови й приклеюють себе до автобанів, можна подумати про садову ділянку біля Полярного круга. Дивись, до пенсії виноград і поспіє.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти