У початок

Коли звернули куди треба


Сергій Куюн, директор Консалтингової групи «А-95»

2023 року «Укрнафта» заробила 28 млрд грн прибутку

Думаю, що разом з «Укргазвидобуванням» це буде дует найприбутковіших українських компаній за результатами минулого року.

Але ж це нафтова компанія, тому рекордні прибутки − це природно! Та от не зовсім…

По-перше, на відміну від всього світу, у нас мережі АЗС працюють без прибутку або з якимись смішними результатами (якщо вірити їхній офіційній податковій звітності).

По-друге, за останні 10 років (2012−2022) сумарний фінрезультат «Укрнафти» був «мінус» 6,8 млрд грн. Збиткова нафтовидобувна – це, мабуть, суто український феномен!

Звернули куди треба наприкінці 2022 року, коли «Укрнафту» націоналізували, викинувши звідти міноритарних акціонерів – неформальну групу «Приват» на чолі з Ігорем Коломойським.

О, диво: за один рік роботи прибуток компанії перевищив її сумарний фінрез за останні 19 років!

При цьому видобуток нафти й газу мінімально зріс, а ціна на нафту й газ впала порівняно з 2022 роком дуже суттєво. Це говорить про єдиний рецепт успіху: Просто. Перестали. Красти.

І що характерно: все це відбулося без західних топ-менеджерів, без повноцінно сформованої наглядової ради з незалежними (я би взяв у лапки) членами і без усієї цієї корпоративної маячні. Навіть не знаю, як ми без цього обійшлися! Бо останні 15 років нам розповідали про передові корпоративні стандарти як про панацею від всього. Звісно, без них нікуди, будуть, але прецедент цікавий, погодьтесь.

Гадаю, час швидких перемог минув. Тепер – марудна робота з повернення виведених активів, вартість яких обчислюється десятками мільярдів гривень (вкрадена нафта й нафтопродукти), а також розвідка, буріння, видобуток, результат чого можна буде помацати лише за декілька років.

До речі, я здивований, що Кабмін погодився залишити компанії велику частину прибутку за 2023 рік, щоб інвестувати у розвиток. Скільки пам’ятаю, вигрібали все до копійки, а зараз, думав, не залишать нічого й поготів.

Також гадаю, що «Укрнафта» – єдиний промінчик надії у токсичному смороді, який окутав Міноборони (націоналізація відбулася саме на користь військового відомства). Справа навіть не тільки в тому, що за цілий рік тут ніхто не зашкварився.

По факту, компанія буквально рятує МО і ледве встигає перекривати факапи військових закупівельників. З кривою сплатою ПДВ? На вчора? Без прибутку? Так, звичайно, робимо! Скоріш за все, на якомусь етапі поява «Укрнафти» стала для декого в МО проблемою, бо проблем нема, а коли так, то немає й грошей.

Звичайно, дуже погано, що є глиняні, гринкевичі, львівські арсенали, які вкрали на військових закупівлях декілька мільярдів. Але є й «Укрнафта», яка за рік дала 28 млрд грн. Це теж треба знати.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти