У початок

12 місяців на підготовку: Україна створює свій стратегічний резерв пального


Ярослав Старовойтенко, президент Нафтогазової асоціації України

21 грудня 2023 року президент України підписав закон про мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів (реєстраційний №9024-д). Оператори ринку мають 12 місяців, щоб підготуватися до нових зобов’язань зі створення МЗНН.

Мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів – дієвий механізм попередження можливих кризових ситуацій на ринку. У багатьох європейських країнах 90-денні запаси нафти і нафтопродуктів вже давно сформовано — це обов’язкова умова, продиктована правилами International Energy Agency і директивою 2009/119/ЄС. Практично всі країни Євросоюзу в тому чи іншому вигляді зберігають стратегічні запаси нафти, бензину й дизелю, а Польща, Португалія, Болгарія, Іспанія, Італія і Греція формують ще й запаси скрапленого газу.

Такий стратегічний резерв пального був би нам у нагоді, коли розпочалася повномасштабна війна, країна зіткнулась із різким дефіцитом пального, й ринок за лічені тижні розвертався на 180 градусів у бік західних напрямків постачання.

У Нафтогазовій асоціації ми проаналізували редакцію закону й пропонуємо розглянути основні засади створення МЗНН в Україні.

Навіщо

Директива ЄС каже про те, що МЗНН необхідний у разі надзвичайних ситуацій на нафтовому ринку. Тобто тоді, коли ринок стикається з будь-якими обривами пропозицій, дисбалансами між пропозицією й попитом та іншими непередбачуваними речами, щоб уникнути паливного колапсу й різких коливань цін, потрібно мати стабілізаційний запас: або на 61 день середньодобового споживання, або на 90 днів середньодобового чистого імпорту.

Коли

Підписуючи 2014 року документи щодо асоціації з ЄС, Україна взяла на себе зобов’язання зі створення мінімальних запасів нафти і нафтопродуктів. До цього її зобов’язують договір про заснування Енергетичного Співтовариства, який є частиною політики Євросоюзу стосовно експортного законодавства, і директива 2009/119/ЄС. Згідно з цими документами всі країни ЄС, зокрема й Україна, повинні сформувати МЗНН до 2023 року.

Тож для України після підписання президентом закону №9024-д та з моменту його публікації розпочнеться відлік часу, потрібний центральним органам виконавчої влади, щоб розробити необхідні нормативні акти (6 місяців), а суб’єктам господарювання – аби безпосередньо підготуватися до виконання своїх зобов’язань (12 місяців). Після цього повна реалізація проєкту створення мінімальних запасів становитиме 8 років. Тобто – до 2033 року.

До речі, наші сусіди, Угорщина й Румунія, витратили на створення своїх паливних запасів 4 і 5 років.

Що входитиме у МЗНН

Нафта і нафтопродукти. Проте з огляду на об’єктивні причини до кінця воєнного стану – тільки з нафтопродуктів (бензин і дизельне пальне).

За чий рахунок

Джерелом фінансування витрат на створення, зберігання, використання, поновлення, заміну і реалізацію мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів є власні кошти суб’єктів ринку.

Хто повинен створити МЗНН

Це зобов’язання покладається на суб’єктів господарювання, які здійснюють введення в обіг нафти і нафтопродуктів. Простими словами, це всі ті, хто імпортує або виробляє пальне. Імпортери формують МЗНН у сегменті того продукту, який вони вводять в обіг, а виробники матимуть змогу створювати запас як з нафтопродуктів, так і з нафти.  

Як працюватиме система

Суб’єкт ринку отримає право на введення в обіг пального лише після того, як він фактично створить запаси пального.

Розраховувати середньодобовий чистий імпорт і середньодобове внутрішнє споживання має Міністерство енергетики на основі даних Державної податкової і Державної митної служб України.

Обсяг, який суб’єкт має право імпортувати або виробити, має бути пропорційним до обсягу МЗНН, який він вже зробив.

Упродовж першого року дії закону частка мінзапасів становитиме 3% від загального імпорту або виробництва, але не менше, ніж 250 тонн на рік. Поступово частка МЗНН зростатиме згідно з таким графіком.  

1 рік

3%

2 рік

6%

3 рік

9%

4 рік

12%

5 рік

15%

6 рік

18%

7 рік

21%

8 рік і далі

24%

Наприклад, компанія за перший рік дії закону створила мінімальний запас бензинів обсягом 250 тонн. Це значить, що протягом року вона має право імпортувати 8 333 т бензинів. Тобто на перший рік МЗНН становить 3% від загального річного імпорту бензину в цього імпортера.

На 5-й рік створення МЗНН мінімальним обсягом 250 тонн дає право суб’єкту ринку ввести в обіг протягом року вже 1 666 т продукту,  на 8-й – 1 041 т. Якщо компанія планує ввести в обіг більше – має створити більший обсяг МЗНН.

Крім того, система має бути максимально діджиталізованою. Репортинг про створення запасів надаватиметься з рівнемірів, що вже є на акцизних складах. Уже наступного дня учасник ринку зможе завести або виробити пальне для реалізації. Простіше кажучи: сьогодні мінімальні запаси – завтра пальне для ринку.

Наразі Міністерством енергетики України провадиться робота зі створення порядку функціонування системи репортингу і взаємодії між Державною митною, Державною податковою службами, а також Міністерством енергетики і суб’єктами ринку.

Окрім фактичного створення МЗНН, суб’єкт ринку має надати банківську гарантію. Така гарантія має бути видана українським банком і покривати 25% вартості МЗНН.

Зазначена система повинна забезпечити виконання закону про створення і зберігання МЗНН всіма учасниками ринку.

Де зберігати мінімальний запас

МЗНН можна зберігати разом із комерційними обсягами нафти й пального суб’єкта ринку за умови окремого обліку.

При цьому слід врахувати той факт, що МЗНН обов’язково зберігати фізично, але цей обов’язок може взяти на себе інший суб’єкт (оператор). Суб’єкти ринку можуть надавати послуги зі створення МЗНН для інших суб’єктів на підставі тікетс-угод (фактичне створення МЗНН + отримання банківської гарантії). Такі суб’єкти отримують статус оператора.

На період воєнного стану (+6 місяців) МЗНН дозволяється зберігати на АЗС, на митних складах (не більше 50%), у країнах ЄС, які межують з Україною (не більше 50%), а також у тих європейських країнах, які межують з країнами ЄС, що мають кордон з Україною (не більше 25%).

Така система зберігання максимально диверсифікована, адже пальне зберігатиметься на всій території країни й поза її межами розосереджено. Це не створюватиме ризиків знищення великої бази зберігання пального ворогом.

Яке покарання за порушення

Якщо відповідний обсяг МЗНН не сформовано, митниця не здійснить митного оформлення при імпорті/податкова не зареєструє заявку на поповнення акцизних літрів при виробництві.

У разі порушення зобов’язань з формування МЗНН більше, ніж на 5% (але не менше 1 тонни), ЦОВ надсилає оператору/суб’єкту ринку повідомлення з вимогою відновити МЗНН. Якщо суб’єкт упродовж 5 днів не сформує нормативного обсягу МЗНН, ЦОВ звертається у банк і розкриває банківську гарантію на повну суму. Варто зазначити, що розкриття банківської гарантії не звільнятиме суб’єкта ринку/оператора від потреби відновити мінзапаси.

Коли і як використовуватимуть МЗНН

У разі кризових явищ на ринку уряд видає розпорядження про розкриття МЗНН із уточненням обсягів і строків розкриття, а також термінів їх поновлення.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти