В начало

Saudi Aramco вважає, що нафтовий ринок зараз перебуває у дефіциті

Світовий нафтовий ринок зараз перебуває у дефіцитному стані, а попит на нафту продовжуватиме збільшуватися на тлі зростання найбільших економік світу. Таку думку висловив фінансовий директор саудівської нафтової компанії Saudi Aramco Зіяд аль-Муршед під час телеконференції з інвесторами.

Топменеджер зазначив, що, наприклад, S&P Global у своєму останньому прогнозі очікує зростання попиту на нафту цього року на 1,7 млн барелів на добу (б/д). Крім того, з його слів, комерційні запаси нафти опустилися до п'ятирічного мінімуму, попри збільшення пропозиції нафти від деяких країн, які не входять до ОПЕК.

«Ми також бачимо, що попит на авіагас продовжить зростати 2024 року, досягнувши 7,5 млн б/д проти 7,2 млн б/д 2023 року. Загалом, якщо подивитися на співвідношення попиту й пропозиції, то ми спостерігаємо дефіцитний ринок», — сказав він.

Аль-Муршед додав, що у І кварталі світова економіка продемонструвала свою стійкість, а зростання попиту на нафту залишилося «здоровим» і становило 2%, або 1,9 млн б/д. Серйозним драйвером збільшення попиту на нафту, на його погляд, стає економічне зростання у США, Китаї й Індії.

Фінансовий директор Saudi Aramco навів дані, згідно з якими у І кварталі 2024 року зростання попиту на нафту в Китаї становило 600 тис. б/д рік до року, а в Індії — 200 тис. б/д. «Очікуємо, що попит зростатиме й надалі», — наголосив аль-Муршед.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти